"Ako je korupcija bolest, transparentnost je ključni dio lijeka." - Kofi Annan

Bjelovar

Deutsche Welle objavio priču o potpunoj transparentnosti u Bjelovaru – Bjelovar učinio nezapamćen korak u borbi protiv korupcije


Reporter iz Deutsche Welle posjetio je Bjelovar i razgovara s gradonačelnikom o tome kako i zašto se odlučio na ovakav radikalan potez u konceptu transparentnosti. Tekođer je porazgovarao i s našim Vukom Vukovićem.

Vuk je naglasio kako je potpuna transparentnost glavni preduvjet borbe protiv korupcije, ali i istaknuo da su za uspjeh te borbe važni mediji i građani – „oni koji stalno provjeravaju isplate iz proračuna i traže potencijalne malverzacije. Oni su ti koji moraju svojim pritiskom prvo natjerati i državu i ostale gradove i općine da naprave istu stvar, a kada se takvo nešto implementira moraju biti taj dodatni korektiv vlasti. Bilo kakvo upućivanje na prevare ili korupciju će građani, sada kada imaju potpunije informacije, kažnjavati na izborima. A to jedino čega se političari boje – da izgube svoju stolicu. I zato će s vremenom sve manje i manje biti skloni ulaziti u malverzacije”

Članak je dostupan ovdje: PDF, poveznica.

Vezane vijesti

Bjelovar

Priču o uvođenju potpune transparentnosti u Bjelovaru prenijeli su gotovo svi mediji