"Ako je korupcija bolest, transparentnost je ključni dio lijeka." - Kofi Annan

Vijesti

CityX Transparentor objavio vodič za potpunu transparentnost


Transparentnost proračuna je postala sveprisutna politička tema. Postala je izborni argument koji razlikuje političare od političara. Oni transparentni njome se hvale, oni netransparentni pokušavaju je izbjeći, a oni treći koji žele biti transparentni često ne znaju kako prepoznati rješenje koje nudi potpunu transparentnost.  Stoga, želimo objasniti, što je potrebno kako bi proračun bio doista transparentan.

Budući da će se tema transparentnosti nesumnjivo zadržati u hrvatskom javnom prostoru, izradili smo vodič u kojem smo, vjerujemo, uspjeli objasniti što je to potpuna transparentnost te koji su to kriteriji minimalne prihvatljive razine transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave (JRLS). Jednostavnije govoreći – ako neki od podataka, navedenih u našem vodiču, nedostaje, postoji mogućnost da netko želi nešto sakriti od građana.

PREUZMI VODIČ OVDJE

Općenito govoreći, pravo na pristup informacijama je ustavom zajamčeno pravo, a podržavaju ga i zakoni. Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kaže: „Općina, grad i županija dužne su javno objaviti informacije o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive.“ Što znači da građani više ne moraju slati upite kako bi došli do informacija, nego JLRS mora to objaviti sama.

No, kako to funkcionira u praksi?

Istraživanja pokazuju da čak 97% građana Hrvatske smatra da je korupcija vrlo raširena, a u postojanje korupcije na lokalnoj ili regionalnoj razini vlasti, vjeruje 93% građana Hrvatske.

Iz toga možemo izvući zaključak, kako, ustavno i zakonsko pravo javnosti na informacije o trošenju javnog novca, o zapošljavanju u upravi JRLS-ova te provedbi javnih natječaja i nabava, koje je tu da se spriječi korupcija, i nije zaživjelo. Dodajmo tomu, kako postoji niz sudskih presuda u korist građana kojima su bili uskraćeni podaci o detaljima trošenja javnog novca.

Zbog svega navedenog, potrebne su radikalne promjene u otvorenosti proračuna JLRS-ova prema građanima. Međutim, za postizanje potpune transparentnosti proračuna nije svejedno kako se ti podaci objavljuju i u kojem opsegu, jer trenutačno propisane zakonske obaveze se mogu zadovoljiti, a da se novac i dalje troši netransparentno i da mnogo toga ostane skriveno.

Kod potpune transparentnosti, za koju smatramo kako je nužna, prikazuju se apsolutno sve isplate iz proračuna. Ne samo isplate kroz poslovne odnose s pravnim i fizičkim osobama ili samo kroz postupke nabavke, nego i sve druge isplate fizičkim osobama, uključujući i bruto plaće svakog zaposlenog i njihov identitet, putni nalozi, troškovi za ručkove i slično. Više o tome pročitajte u vodiču u prilogu.

Važno je napomenuti kako je pritom važan i način prikaza koji mora biti takav da maksimalno olakšava pretraživanje svih podataka jer ako podaci i postoje, ali građani se teško snalaze u kompliciranom informatičkom sustavu, gubi se svrha transparentnosti.

Nekolicina gradova i općina u Hrvatskoj već je prihvatila transparentnost, no put je još dug. Transparentnošću je potrebno pokriti čitav niz tema iz života JLRS-ova – upravljanje javnim dobrom, postupke javne nabave, prenamjene GUP-a, postupke zapošljavanja, javne ustanove i tvrtke u vlasništvu JLRS-ova. Put je još dug, no od nekud se mora krenuti. Čvrsto vjerujemo da građanskom uključenošću i pritiskom, svi proračuni u Republici Hrvatskoj mogu postati potpuno transparentni.

Vezane vijesti

Trogir

Grad Trogir otvorio svoj proračun

Omišalj-PESJA

PESJA iz Omišlja prva komunalna tvrtka s potpunom transparentnošću!

Primošten

Primošten uveo potpunu transparentnost proračuna

Split

Grad Split otvorio vrata potpunoj transparentnosti