"Ako je korupcija bolest, transparentnost je ključni dio lijeka." - Kofi Annan

Omišalj

Potpisan ugovor s općinom Omišalj: potpuna transparentnost proračuna postaje mjerilo kvalitete rada vlasti.


Nakon Bjelovara potpisali smo ugovor o uvođenju potpune transparentnosti proračuna sa drugom jedinicom lokalne samouprave – općinom Omišalj. Ugovor su potpisali načelnica Mirela Ahmetović i direktor Instituta sinergije znanosti i društva, dr.sc. Dejan Vinković. Načelnici ovim putem čestitamo na hrabrosti i na inicijativi!

Proračun općine Omišalj postati će dostupan građanima u obliku potpune transparentnost od travnja 2020., odnosno nakon što završi prvi kvartal 2020. godine za koji će se početi objavljivati sve isplate iz proračuna.

Time naš projekt Transparentor ide dalje. Razgovaramo s još nekoliko lokalnih samouprava u Hrvatskoj, a postoje naznake za širenje projekta i u široj regiji. Započeli smo s revolucijom. Nema nazad – potpuna transparentnost proračuna postaje mjerilo kvalitete rada vlasti. Vlast koja neće uvoditi Transparentor šalje signal da prikriva korupciju!

U nastavku slijedi priopćenje za medije općine Omišalj povodom potpisivanja ugovora:

Na slici: Potpisivanje ugovora (s desna na lijevo): načelnica Općine Omišalj mr.sc. Mirela Ahmetović, dr.sc. Dejan Vinković i dr.sc. Vuk Vuković

Danas, 20. prosinca 2019. godine, u Omišlju, načelnica Mirela Ahmetović potpisala je ugovor s Dejanom Vinkovićem, ravnateljem Instituta sinergije znanosti i društva o potpunoj transparentnosti proračuna Općine Omišalj.

Time je Općina Omišalj druga jedinica lokalne samouprave nakon Grada Bjelovara i prva općina u Republici Hrvatskoj koja je svojim stanovnicima, ali i svim zainteresiranima, omogućila da putem besplatne aplikacije imaju mogućnost uvida u sve financijske tokove Općine Omišalj, odnosno uvid u isplate iz općinskog proračuna, kako pravnim tako i fizičkim osobama, ali i brojne druge troškove kao što su isplate dnevnica zaposlenicima Općine, troškovi reprezentacije… Dakle, na vrlo jednostavan i brz način građani će moći putem web stranice Općine Omišalj www.omisalj.hr na poveznici „Potpuna transparentnost proračuna“ provjeriti koliko novca i na što troši općinska Uprava.

– Gotovo odmah kad smo doznali za bjelovarsku „inovaciju“ odlučila sam se javiti kolegi kako bih iz prve ruke čula kako aplikacija funkcionira. Oduševljena sam tom mogućnošću i sa suradnicima sam bez puno razmišljanja odlučila slijediti „trag“ Bjelovara. Zašto? Zato što građani imaju pravo znati gdje se i kako troši njihov novac, i to do zadnje lipe, jer su upravo taj novac oni zaradili svojim marljivim radom a, ništa manje važno, mi u Općini Omišalj naprosto nemamo što tajiti, skrivati od javnosti, rekla je Ahmetović pa dodala da, isto tako, stanovnici na temelju dobivenih informacija mogu zaključiti jesu li joj s pravom dali povjerenje da upravlja njihovim novcem.

Općina na projektu radi već nekoliko mjeseci i radi se i dalje, a od siječnja 2020. godine podaci će biti unašani u sustav pa će građani uvid u sve isplate od 1. siječnja imati od kraja ožujka.

Na slici: dr.sc. Vuk Vuković i načelnica Općine Omišalj mr. sc. Mirela Ahmetović

Aplikaciju je izradio Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva, koji je i nazočio potpisivanju ugovora, a s temeljnim ciljem da se građanima otvoreno predoči svaka kuna što je isplaćena iz proračuna čime se postiže najveća razina transparentnosti i, dakako, s ciljem sprečavanja mogućnosti korupcije, nepotizma, stranačkog kadroviranja, pogodovanja podobnima, kupovine biračkih glasova…

Istodobno, aplikacijom i projektom njezine uporabe sprečava se dodjeljivanje poslova, donacija ili drugih vrsta isplata iz proračuna prema kriterijima političke, rodbinske ili prijateljske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje javnoga novca, ali se njome i potiče građane na aktivniju suradnju s Općinskom upravom.

– Ovim činom Općina Omišalj postaje rijedak hrvatski primjer potpune transparentnosti i predvodnik iskrene borbe protiv svakog oblika korupcije na lokalnoj razini. Također, ovime osobno građanima poručujem upravo ono što sam rekla prvi put stupajući na dužnost načelnice – nismo svi u politici isti, nisu svi korumpirani, nisu svi lopovi, ne ponašaju se svi kao lokalni šerifi. Nadam se da ću i na ovaj način barem malo promijeniti percepciju javnosti koja nas sve trpa u isti koš, a nije nam svima tamo mjesto. Podsjećam da je Općina Omišalj prošlih godina ionako dobivala maksimalno visoku ocjenu za transparentnost, a ovime radimo velik korak u podastiranju svih financijskih pokazatelja našim građanima, rekla je načelnica Ahmetović te zaključila da svaki građanin ima zakonsko pravo dobiti na uvid sve informacije o radu javnih tijela pa i općine, a to podrazumijeva i pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen proračunski novac.

Ispred Općine Omišalj potpisivanju ugovora nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Anto Trogrlić te članice Odbora za proračun i financije Sonja Kirn i Željka Guttman.

Vezane vijesti

Omišalj

Općina Omišalj uvela potpunu transparentnost proračuna i obavljuje sadržaj svih potpisanih ugovora