"Ako je korupcija bolest, transparentnost je ključni dio lijeka." - Kofi Annan

Bjelovar

Građani imaju pravo znati – Jednim klikom Bjelovarčani mogu saznati kako se troši njihov novac


Od danas je Grad Bjelovar je još bliži i otvoreniji prema svojim građanima. Naime, za potrebe Grada izradili smo jednostavnu aplikaciju koja građanima omogućuje puno bolji uvid u gradski Proračun, kao i svaku njegovu stavku te razvojne učinke koje on omogućuje. O tome su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru u ponedjeljak, 18. veljače 2019., javnost izvijestili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i Vuk Vuković kao predstavnik Instituta sinergije znanosti i društva.

Vuković je pritom objasnio kako je ovo prvi puta u Hrvatskoj da jedan grad ima na ovaj način prikazan odnosno vizualiziran proračun. Što to konkretno znači? Dosadašnji prikazi i vizualizacije lokalnih, ali i nacionalnih proračuna bile su ili prekomplicirane za građane ili su vrijedne informacije bile sakrivene iza hrpe nepreglednih tablica i linijskih grafova. Osim toga svi oni prikazivali su tek dvije ili tri razine proračuna, dakle samo temeljne informacije te se nije ulazilo previše u dubinu svih rashoda jednog grada ili države općenito. Naš Institut napravio je ovaj projekt ekskluzivno za Grad Bjelovar i nudi nekoliko inovacija koje dosada nisu bile napravljene u Hrvatskoj – dubinski prikaz svih stavaka proračuna, do 4. razine dubine prikaza na što se sve troši, po funkcijskoj i ekonomskoj klasifikaciji, detaljno pojašnjenje građanima kako se proračun puni i prazni te detaljne analize konkretnih stavki proračuna, od toga kako je Grad trošio na zaposlene i javnu upravu, na putne naloge, automobile i političare u Gradskom vijeću, potom troškovi za škole i vrtiće, za poticanje gospodarstva, razvoj zajednice i slično.

Proračunska aplikacija i popratni sadržaji dostupni su na web adresi: https://proracun.bjelovar.hr, a interaktivna vizualizacija je pod stavkom “Uronite u proračun: interaktivni prikaz kroz povijest

Vezane vijesti

Bjelovar

Razgovor s Dariom Hrebakom, gradonačelnikom Bjelovara – zašto sam se odlučio objaviti svaku isplatu iz proračuna

Bjelovar

Grad Bjelovar postaje prvi u potpunosti transparentan grad u Hrvatskoj!