"Ako je korupcija bolest, transparentnost je klju─Źni dio lijeka." - Kofi Annan

Bjelovar

Grad Bjelovar postaje prvi u potpunosti transparentan grad u Hrvatskoj!


Projekt pod nazivom ÔÇ×Grad Bjelovar ÔÇô najtransparentniji grad u HrvatskojÔÇť, predstavljen je 20. svibnja 2019. u Zagrebu, a javnost su s njim upoznali bjelovarski gradona─Źelnik Dario Hrebak i Vuk Vukovi─ç u ime Instituta sinergije znanosti i dru┼ítva, koji je i izradio aplikaciju.

Radi se o revolucionarnom konceptu upravljanja javnim prora─Źunom u Hrvatskoj, ali i u regiji. Naime, kroz web aplikaciju Grad Bjelovar prikazuje gra─Ĺanima svaku kunu koja je ispla─çena iz gradskoga prora─Źuna, bez skrivanja. Tako se mogu prona─çi ra─Źuni od nekoliko kuna, kao i pla─çe zaposlenih, putni nalozi, ra─Źuni iz restorana, itd. Ukratko, svaka isplata iz prora─Źuna je od sada dostupna javnosti, bez obzira kome je i koliko ispla─çeno i za koju svrhu.

Time se postigla najvi┼ía mogu─çu razinu transparentnosti, ─Źime se cilja na sprije─Źavanje mogu─çnosti za strana─Źko kadroviranje, nepotizam i zapo┼íljavanje u Gradskoj upravi zbog ÔÇ×kupovanjaÔÇť izbornih glasova. Projektom se ujedno ┼żeli sprije─Źiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata prema kriterijima politi─Źke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno tro┼íenje prora─Źunskih sredstava, ali i potaknuti gra─Ĺane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

Prema rije─Źima Vuka Vukovi─ça,┬á 90 posto gra─Ĺana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno ra┼íirena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo pora┼żavaju─çe uvjerenje jedan je od goru─çih dru┼ítvenih problema. Stoga je ovo va┼żan korak u uspostavljanju povjerenja javnosti, a vlast koja radi po┼íteno nema ┼íto skrivati. Bez povjerenja javnosti nije mogu─çe imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice pa su potrebne radikalnije i konkretnije mjere koje pru┼żaju transparentnost rada lokalne vlasti, na na─Źin da javnost ima uvid u svaku pojedina─Źnu transakciju iz lokalnog prora─Źuna. To podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i za┼íto ispla─çen odre─Ĺen iznos novca.

Bjelovar je ovim projektom krenuo u jedinstven pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a to je podizanje transparentnosti do razine koja do sada nije uvedena niti u jednom tijelu javne vlasti, s ciljem podizanja kvalitete rada Gradske uprave i ja─Źanja povjerenja gra─Ĺana.

Transparentnost Grada Bjelovara dostupna je na: https://transparentnost.bjelovar.hr/

Vezane vijesti

Bjelovar

Razgovor s Dariom Hrebakom, gradona─Źelnikom Bjelovara – za┼íto sam se odlu─Źio objaviti svaku isplatu iz prora─Źuna

Bjelovar

Gra─Ĺani imaju pravo znati ÔÇô Jednim klikom Bjelovar─Źani mogu saznati kako se tro┼íi njihov novac