"Ako je korupcija bolest, transparentnost je ključni dio lijeka." - Kofi Annan

Bjelovar

Grad Bjelovar postaje prvi u potpunosti transparentan grad u Hrvatskoj!


Projekt pod nazivom „Grad Bjelovar – najtransparentniji grad u Hrvatskoj“, predstavljen je 20. svibnja 2019. u Zagrebu, a javnost su s njim upoznali bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i Vuk Vuković u ime Instituta sinergije znanosti i društva, koji je i izradio aplikaciju.

Radi se o revolucionarnom konceptu upravljanja javnim proračunom u Hrvatskoj, ali i u regiji. Naime, kroz web aplikaciju Grad Bjelovar prikazuje građanima svaku kunu koja je isplaćena iz gradskoga proračuna, bez skrivanja. Tako se mogu pronaći računi od nekoliko kuna, kao i plaće zaposlenih, putni nalozi, računi iz restorana, itd. Ukratko, svaka isplata iz proračuna je od sada dostupna javnosti, bez obzira kome je i koliko isplaćeno i za koju svrhu.

Time se postigla najviša moguću razinu transparentnosti, čime se cilja na spriječavanje mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog „kupovanja“ izbornih glasova. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata prema kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

Prema riječima Vuka Vukovića,  90 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema. Stoga je ovo važan korak u uspostavljanju povjerenja javnosti, a vlast koja radi pošteno nema što skrivati. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice pa su potrebne radikalnije i konkretnije mjere koje pružaju transparentnost rada lokalne vlasti, na način da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna. To podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen određen iznos novca.

Bjelovar je ovim projektom krenuo u jedinstven pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a to je podizanje transparentnosti do razine koja do sada nije uvedena niti u jednom tijelu javne vlasti, s ciljem podizanja kvalitete rada Gradske uprave i jačanja povjerenja građana.

Transparentnost Grada Bjelovara dostupna je na: https://transparentnost.bjelovar.hr/

Vezane vijesti

Bjelovar

Razgovor s Dariom Hrebakom, gradonačelnikom Bjelovara – zašto sam se odlučio objaviti svaku isplatu iz proračuna

Bjelovar

Građani imaju pravo znati – Jednim klikom Bjelovarčani mogu saznati kako se troši njihov novac