"Ako je korupcija bolest, transparentnost je ključni dio lijeka." - Kofi Annan

Bjelovar

Razgovor s Dariom Hrebakom, gradonačelnikom Bjelovara – zašto sam se odlučio objaviti svaku isplatu iz proračuna


Prvi ste u Bjelovaru uveli potpunu transparentnost proračuna u bilo kojoj jedinici javne vlasti u Hrvatskoj i u regiji. Zašto ste se odlučili na to?
Nakon 30 godina od hrvatske samostalnosti primjetio sam da građani imaju najslabije povjerenje u institucije ikada i da gube vjeru da se išta u državi može promijeniti nabolje. Najgore mi je bilo kad sam dobio osjećaj da građani i za mene govore, ma svi su političari isti i on je takav samo mu još nisu ništa pronašli. Sam sam u sebi prelomio da moramo nešto napraviti što će izazvati pozitivnu reakciju, vratiti povjeremje građana, nešto što će pokazati da se može i drugačije i što može pokazati da se borba protiv korupcije može pokrenuti i sa lokalne razine.
Zašto smatrate da je potpuna transparentnost tijela javne vlasti važna?
U današnje vrijeme kada i građani i investitori misle da se u Hrvatskoj ništa ne može promijeniti, potpuna transparentnost znači promjenu takvog stanja. Građanima daje mogućnost da mogu pratiti kako se troši njihov novac. Nama političarima daje obavezu da smo odgovorni da moramo građanima omogućiti kako se troši njihov novac, a na kraju i meni osobno je dobar alat da mogu kontrolirati i svoje službenike kako se ponašaju s trošenjem javnog novca. Potpuna transparetnost šalje snažnu poruku građanima da se u Hrvatskoj stvari ipak mogu mijenjati i da oni itekako imaju pravo znati kako se troši njihov novac.
Prošlo je godinu dana od kada ste uveli transparentnost u Bjelovaru. Jeste li primjetili neke pozitivne posljedice zahvaljujući uvođenju našeg sustava? 
Poslali smo snažnu poruku da mi u Bjelovaru nemamo što za skrivati i da građani izuzetno cijene projekt transparentnosti koji smo uveli u Bjelovaru. Projekt potpune transparentnosti povratio je vjeru u našu lokalnu samoupravu i naši građani su ponosni na činjenicu da je Bjelovar najtransparentniji grad u državi.
Kako gledate na transparentnost proračuna u svijetlu teške ekonomske krize koja nam predstoji zbog COVID19?
Osim same uloge u borbi protiv korupcije, ova aplikacija nudi i znanstvenicima, istraživačima, ekonomskim analitičarima mogućnost korištenja svih podataka o financijskim tokovima našeg grada u znanstvene svrhe kako bi mogli temeljem njih donositi i neke argumentirane zaključke. Ona ne sadrži podatke o trošenju novca već i puno više od toga, potpuna transparentnost i otvoreni podaci govore o načinu življenja Bjelovarčana, našem gospodarstvu i ponašanju bjelovarskih političara. Ulaskom u ekonomsku krizu jačati će sumnje da se koruptivno pogoduje ljudima bliskim vlasti. Stoga potpuna transparentnost čini sastavni dio borbe protiv takvih pogodovanja, čime se nameće kako imperativ da se ovakva transparentnost ugradi kao element borbe za oporavak ekonomije.
Vezane vijesti

Bjelovar

Grad Bjelovar postaje prvi u potpunosti transparentan grad u Hrvatskoj!

Bjelovar

Građani imaju pravo znati – Jednim klikom Bjelovarčani mogu saznati kako se troši njihov novac